Analýza dodavatelů a jejich produktů na trhu s polovodiči - Blažek, Václav; Vinš, Marek; Zumr, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Práce se zaměřuje na problematiku trhu polovodičů. Byl rozebrán trh samotný, jak fungují dodavatelské řetězce polovodičů a problémy v nich vznikající. Dále byli analyzováni dodavatelé polovodičů pro automobilový průmysl. V teoretické části jsou vysvětleny dodavatelské řetězce, různé zásadní pojmy a přístupy důležité k pochopení praktické části. Praktická část se skládá ze sekundárního a primárního výzkumu. Sekundární výzkum zkoumá situaci na trhu polovodičů a analyzuje dodavatele polovodičů. Primární výzkum byl udělán formou polostrukturovaných rozhovorů za účelem zjištění praktického pohledu na trh polovodičů a stávající krizi. Zároveň měly získat informace o aktuální situaci ve Škoda Auto a.s. Zásadním zjištěním je, že polovodiče mají kapitálově i technologicky náročnou výrobu. Z těchto důvodů fungují na speciálním foundry modelu, kdy se výroba přesouvá do dedikovaných foundries. Mnoho dodavatelů polovodičů s foundries úzce spolupracují, designují si svoje chipy a ty poté nechávají ve foundries vyrobit. Z pohledu automobilového průmyslu je největším problémem, že potřebují staré technologie chipů a ty oproti novým technologiím nejsou atraktivní na výrobu. Z rozhovorů bylo zjištěno, že v dodavatelských řetězcích je nízká úroveň flexibility a transparentnosti. To vedlo k prohlubování polovodičové krize. Formulované doporučení jsou: soustředit se na agilní dodavatele, vytvořit informační systém schopný propojit informace všech tierů dodavatelů, pokusit se vytvářet zásoby chipů, využívat nové přepravní cesty, udržet si stávající strategické spolupráce a zakládat nové na základě co nejpřesnějších forecastů.
Vedoucí práce: Marek Vinš
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses