Vzdělávání a rozvoj v organizaci jako prostředek ke zvyšování výkonu - Prouza, Lukáš; Černá, Daniela; Legnerová, Kateřina, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá péčí o zaměstnance, řízením pracovního výkonu a jeho zvyšováním za pomoci vzdělávání ve vybrané společnosti. Teoretická část se zaměřuje na péči o lidský kapitál, řízení pracovního výkonu, rozvoj, vzdělávání a jeho vyhodnocení. Praktická část se zaměřuje na zhodnocení principů uvedených v teoretické části aplikovaných ve vybraném podniku. Cílem této práce je popsat a zhodnotit vzdělávací a rozvojové aktivity ve společnosti v souvislosti s nárůstem výkonnosti. V práci je zařazen i pohled zaměstnanců na danou problematiku a jejich pohled na vzdělávání a motivaci. Z práce vychází, že personální práce ve společnosti je na nízké úrovni a je třeba více zaměřit kulturu na podporu řízení výkonu, vzdělávání a rozvoje. Výsledkem výzkumu je, že společnost očekává po absolvování vzdělávání nárůst výkonnosti. S úpravou personálních procesů může navýšit efektivitu. Pokud by se společnost o zaměstnance starala a zajímala o jejich rozvoj, byli by více motivovaní do práce. Závěrem jsou navržena doporučení na zlepšení procesů a navýšení efektivity společnosti.
Vedoucí práce: Daniela Černá
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses