Analýza a návrh řešení business intelligence pro oblast hotelnictví - Hezký, František (2023)
Primárním cílem práce byla analýza systémů řízení vybraného hotelu, která posloužila jako základ pro vytvoření BI reportů pro pražský apartmánový hotel. Práce staví na teoretickém základě obsahující analýzu sektoru hotelnictví a charakteristice užívaných pojmů. Na základě dostupných statistik z ČSÚ bylo zjištěno, že hotelnictví není v optimální kondici. Manažeři si nemohou dovolit chybovat. Snahou je činit správná rozhodnutí, se kterými by jim mohlo pomoci navrhované BI řešení. Segment je stále více podporován IT produkty, které zároveň tvoří nutný předpoklad pro implementaci BI řešení, a proto se práce věnuje i jejich charakteristice. Aplikace pro podporu rozhodování se neobejde bez analýzy podniku, která byla rozšířená o vybrané komponenty anatomie firmy. Stále více vedoucích pracovníků přemýšlí o využití IT trendů za účelem zefektivnění procesů a zlepšení zákaznického zážitku. I tomuto tématu byl v práci vyhrazen prostor. Výsledkem práce je návrh sady celkem čtyř dashboardů stavěných na anonymizovaných firemních datech. Mezi metody užívané v průběhu tvorby práce řadíme analýzu dokumentů primárně používanou při rešerši akademických, knižních a internetových zdrojů. Vývoj vybraných statistik autor zpracoval za pomoci metody analýzy dat z ČSÚ. Při procesu zpracování dat a tvorbě BI reportů byla provedena analýza firemních dat. Celá práce staví na autorových zkušenostech získaných metodou pozorování v průběhu působení na různých pracovních pozicích. Výsledky jsou primárně určeny jako podklad pro implementaci BI do analyzované firmy, avšak mohou být využity i hotely obdobných kategorií.