Optimalizace digitální komunikace Fakulty informatiky a statistiky - Hollan, Petr; Bílková, Kateřina; Kynclová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce analyzuje aktuální komunikaci Fakulty informatiky a statistiky (FIS) na sociálních sítích ve vztahu k jednotlivým cílovým skupinám. Teoretická část bakalářské práce se zabývá sociálními sítěmi a možnostmi jejich vhodného využití v rámci komunikace vysokých škol s jejich cílovými skupinami. Praktická část práce se zabývá analýzou obsahu, formy a výsledků komunikace FIS na sociálních sítích Facebook, Instagram a LinkedIn. Autor v úvodu definuje dvě hypotézy, jejichž platnost bude v rámci praktické části práce potvrzena nebo vyvrácena. Za tímto účelem je realizováno kvantitativní dotazníkové šetření (194 respondentů) s analýzou vnímání, postojů, názorů a preferencí jednotlivých cílových skupin uživatelů, sledujících digitální obsah FIS. Doplňkové kvalitativní informace jsou posléze zjišťovány metodou focus groups (11 účastníků). Dále je provedena srovnávací analýza komunikace dalších fakult VŠE na sociálních sítích. Dílčím výsledkem Bakalářské práce je: a) Vyvrácení hypotézy číslo 1, že nejsledovanější sociální sítí pro sledování obsahu FIS mezi studenty je Facebook. Výsledky šetření říkají, že toto dominantní postavení má v současné době Instagram. b) Potvrzení hypotézy číslo 2, že sociální sítě ostatních fakult sleduje méně než třetina uživatelů, sledujících digitální obsah FIS. Výsledky šetření vypovídají, že je to pouhých 19,1 % respondentů. Zásadním výstupem Bakalářské práce je zjištění o převážně pozitivním vnímání stávající komunikace FIS na sociálních sítích. Nicméně, z výsledků všech realizovaných šetření a analýz autor práce vypracoval poměrně rozsáhlou kolekci návrhů k dalšímu vylepšení prezentace FIS na sociálních sítích a k optimalizaci jejich používání. Vzhledem k rozsahu souboru konkrét
Nejvíce obsahu je určeno studentům, ale mimořádný důraz je věnován i zájemcům o studium. Uchazeči hledají na sítích praktické informace, které jim usnadní rozhodování a výběr fakulty. Studenti vnímají zaměření obsahu sociálních sítí zejména na studenty nižších ročníků, potřebují rozšířit spektrum informací relevantních vyšším ročníkům studia.
Vedoucí práce: Kateřina Bílková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses