Analýza rozsiahlych medicínskych dát - Karičková, Bianca Isabelle; Chudán, David; Berka, Petr, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Cieľom tejto bakalárskej práce je vytvoriť model predikcie mortality kardiochirurgických pacientov z dát získaných z Národného kardiochirurgického registra, z modulu kardiochirurgických operácií. Čiastkovým cieľom je analyzovať dáta s využitím základnej exploračnej analýzy a porovnanie vytvorených modelov predikcie. Práca je rozdelená na teoretickú a praktickú časť. V teoretickej časti bolo predstavené multidisciplinárne odvetvie dolovania znalostí z databáz a podrobne popísaná metodika pre dátovú analýzu, CRISP-DM a jej jednotlivé fázy. Ďalej boli popísané vybrané metódy data miningu a jedna kapitola bola tiež venovaná Ústavu zdravotnických informací a statisiky České Republiky. Spracovaná bola taktiež problematika analýzy dát v zdravotníctve, spoločne s konkrétnymi príkladmi analýz zameraných na kardiovaskulárne ochorenia. Praktická časť postupuje podľa fáz metodiky CRISP-DM v prostredí Jupyter Notebook. Začína zoznámením sa s doménovou oblasťou kardiovaskulárnych ochorení a kardiochirurgických operácií. Nasleduje porozumenie dátam, predspracovanie dát do vhodnej formy a základná exploračná analýza s využitím vizualizačných techník. Vo fáze modelovania boli vytvorené 3 modely predikcie mortality kardiochirurgických pacientov. Modely multinomickej logistickej regresie boli medzi sebou porovnané. Random Forest nebol zahrnutý do komparácie, keďže bol použitý ako medzikrok pri modelovaní druhého modelu multinomickej logistickej regresie. Model multinomickej logistickej regresie s atribútmi vybranými doménovým expertom, sa ukázal ako najvhodnejší s vyváženou správnosťou 84% a F1-skóre 90%. V časti vyhodnotenia výsledkov, boli výsledky modelov konzultované s doménovým expertom.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses