Populární karetní hry z pohledu teorie her - Pich, Martin (2023)
Práce je zaměřena na karetní hru Bang! z pohledu teorie her. Cílem práce je zjistit, jaká taktická a strategická rozhodnutí vedou hráče v jednotlivých rolích k lepším výsledkům a nalezení kombinace těchto rozhodnutí, která se nejvíce přibližuje optimu. Práce je rozdělena do pěti částí. První část je ryze teoretická a seznamuje čtenáře se základními pojmy teorie her. V druhé části se práce zabývá popisem karet a pravidel zvolené karetní hry. Třetí kapitola se věnuje popisu simulačního programu použitého pro získání dat v následujících kapitolách. Čtvrtá část zkoumá možnosti zlepšení taktiky hráče bez ohledu na jeho roli. Pátá část pak staví hráče s určenými rolemi proti sobě a testuje, jak jimi zvolené strategie ovlivní jejich šance na vítězství ve hrách s různým počtem hráčů.