Vnitrozemská vodní doprava v podmínkách České republiky - Hoch, Kryštof (2023)
Tato diplomová práce se zabývá vnitrozemskou vodní dopravou a aspekty, se kterými je její realizace korelovaná. Data o přepravních objemech a výkonech tohoto dopravního oboru naznačují, že jeho využívání klesá, a zároveň představují pouze zlomek oproti silniční nebo železniční dopravě. Hlavním cílem práce je zjistit, na jakých faktorech je využívání vnitrozemské vodní dopravy v podmínkách České republiky nejvíce závislé. Ke splnění tohoto cíle je využita korelační analýza, kde je výsledná intenzita korelace interpretována prostřednictvím korelačního koeficientu. Bylo zjištěno, že množství přepravních výkonů ve vnitrozemské vodní dopravě je negativně korelováno s množstvím přepravních výkonů v silniční dopravě. Tato závislost je zároveň statisticky významná, a tak lze konstatovat, že ze statistického hlediska je na našem území využívání vodní dopravy nejvíce závislé na využívání silniční dopravy.