Predikce výsledků esportových zápasů pomocí regresních modelů - Novotný, Matěj; Rejthar, Jan; Fojtík, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu a predikci výsledků zápasů v eSportové hře League of Legends (LoL) pomocí strojového učení. Srovnáváme predikční metody používané v tradičních sportech a v eSportu, aby zdůraznili klíčové rozdíly a specifika těchto dvou odvětví. Využíváme tři metody strojového učení, gradient boosting, náhodný les a logistická regrese, k vytvoření přesného a robustního modelu pro předpovídání výsledků zápasů v LoL. Naše analýzy ukázaly, že gradient boosting je nejpřesnější a nejrobustnější z těchto metod. Data pro naše modely byla získána z eSportové databáze a byla zpracována a analyzována v jazyce Python s využitím knihoven pro strojové učení a analýzu dat. Během analýzy datové sady jsme narazili na několik problémů, jako je dočasnost dat a výběr proměnných. Nicméně jsme identifikovali výhody predikce eSportů oproti tradičním sportům, jako je automatické a přesné generování faktorů během hry. Výsledky našich modelů byly vyhodnoceny pomocí metrik jako přesnost, preciznost, úplnost a F1-skóre. Gradient boosting dosáhl nejlepších výsledků s nejvyšší přesností, precizností, úplností a F1-skóre. Celkově lze říci, že naše práce přináší cenné poznatky do oblasti predikce eSportů a jejich srovnání s tradičními sporty. V budoucnu by bylo zajímavé zkoumat další faktory ovlivňující výsledky zápasů, jako jsou preference jednotlivých hráčů a týmů nebo dopady aktualizací hry na predikce. Naše výsledky také zdůrazňují význam kombinace různých typů dat a jejich správného vyvážení pro dosažení optimálních výsledků v predikci výsledků zápasů v eSportovém prostředí.
Vedoucí práce: Jan Rejthar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses