Dostupnost bydlení v Praze a Středočeském kraji v letech 2018-2022 - Poláková, Karolína (2023)
Diplomová práce analyzuje dostupnost bydlení v České republice, konkrétně se zaměřením na Prahu a Středočeský kraj v letech 2018 až 2022. Práce zkoumá vývoj kupních a nájemních cen ve sledovaných oblastech. Teoretická část práce se zaměřuje na nemovitostní trh, jeho formování prostřednictvím poptávky a nabídky a jeho vývojem v České republice v posledních několika letech. Jsou představeny formy bydlení, vládní opatření a způsoby financování nemovitostí. Dostupnost bydlení ovlivňuje řada faktorů, přičemž práce je zaměřena zejména na ty ekonomického charakteru. Vývoj těchto faktorů je analyzován na začátku empirické části práce a jejich vliv na dostupnost bydlení je zachycen pomocí korelačního koeficientu. Hlavním cílem diplomové práce je otestovat hypotézu, která spočívá v tvrzení, že ve sledovaném období bylo dostupnější nájemní bydlení oproti tomu vlastnickému, a to jak v Praze, tak ve Středočeském kraji. K zamítnutí této hypotézy přispěla zejména druhá polovina empirické části práce, která zkoumala tři modelové domácnosti a jejich dostupnost bydlení v letech 2020 a 2022 prostřednictvím několika indikátorů jako jsou míra zatížení, reziduální míra zatížení nebo počet čistých ročních příjmů domácnosti potřebných k financování vlastní nemovitosti. Vlastnické bydlení bylo ve zkoumaném časovém období dostupnější než to nájemní.