Externí kontrola plnění státního rozpočtu v ČR a vliv stanovisek Nejvyššího kontrolního úřadu a Národní rozpočtové rady na vývoj veřejných financí v letech 2017–⁠2021 - Kandráč, Petr (2023)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu přípravy a plnění státního rozpočtu v podmínkách ČR se zaměřením na stanoviska Nejvyššího kontrolní úřadu (dále jen „NKÚ“) a Národní rozpočtové rady (dále jen „NRR“) ke státnímu závěrečnému účtu v období let 2017–2021. Cílem diplomové práce je zkoumat vliv stanovisek NKÚ a NRR na sestavování státního rozpočtu v ČR v jednotlivých letech v období 2017–2021 a analyzovat racionalitu nakládání s veřejnými financemi, respektive se státním rozpočtem. Práce si dále zhodnotí případná fiskální opatření vlády zavedená s ohledem na vydaná stanoviska obou zmíněných institucí. Teoretická část práce se zabývá vymezením základních pojmů jako jsou veřejné finance, státní rozpočet a jeho hlavní funkce. Součástí této části práce je popis celého rozpočtového procesu od přípravy po schvalování státního rozpočtu. V neposlední řadě je zde popsána i teorie veřejné volby a rozpočtový cyklus, který je rozdělen do čtyř částí. Dále je v práci zmíněna role NKÚ a NRR jako externích auditorů státního rozpočtu. Obsahem praktické části je detailní rozbor reálných dat ze stanovisek NKÚ a NRR ke státnímu závěrečnému účtu za jednotlivé roky v období 2017–2021 s cílem analyzovat dopady těchto zjištění na tvorbu státního rozpočtu pro příslušné následující období. Na základě získaných dat práce hodnotí vliv těchto zjištění na sestavování státního rozpočtu a celkově tak i na vývoj veřejných financí. V práci jsou zkoumána i vládou přijatá fiskální opatření v daném období, a to zejména s ohledem na skutečný hospodářský vývoj. Ze závěrů práce vyplývá neudržitelnost veřejných financí v dlouhodobém časovém horizontu, a to zejména z důvodu rostoucí dynamiky schodku státního rozpočtu. Lepšímu výsledku tempa zadlužování ČR brání