Měnová politika v České republice a na Slovensku v letech 2013-2022 - Kollarovská, Kristýna (2023)
Diplomová práce se zabývá analýzou měnové politiky v České republice a na Slovensku v letech 2013 až 2022. Cílem diplomové práce je na základě analýzy vývoje inflace a měnově-politických rozhodnutí potvrdit či vyvrátit úspěšnost plnění inflačního cíle v České republice a na Slovensku ve sledovaném období. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy z oblasti problematiky měnové politiky a inflace. Dále je charakterizována obecná měnová politika v České republice a na Slovensku. Praktická část práce nejprve analyzuje vývoj vybraných makroekonomických ukazatelů v ČR a SR a měnově-politická rozhodnutí, která byla přijata příslušnými centrálními bankami. Práce zároveň analyzuje vývoj inflace a plnění inflačního cíle v obou státech ve sledovaném období. Na základě provedené analýzy lze plnění inflačního cíle v obou státech označit za převážně neúspěšné, neboť se ČNB a NBS, resp. ECB, zpravidla nedaří plnit jejich hlavní cíl, a tedy dosahovat cenové stability.