Měnová politika v České republice a na Slovensku v letech 2013-2022 - Kollarovská, Kristýna; Zubíková, Adéla; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá analýzou měnové politiky v České republice a na Slovensku v letech 2013 až 2022. Cílem diplomové práce je na základě analýzy vývoje inflace a měnově-politických rozhodnutí potvrdit či vyvrátit úspěšnost plnění inflačního cíle v České republice a na Slovensku ve sledovaném období. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy z oblasti problematiky měnové politiky a inflace. Dále je charakterizována obecná měnová politika v České republice a na Slovensku. Praktická část práce nejprve analyzuje vývoj vybraných makroekonomických ukazatelů v ČR a SR a měnově-politická rozhodnutí, která byla přijata příslušnými centrálními bankami. Práce zároveň analyzuje vývoj inflace a plnění inflačního cíle v obou státech ve sledovaném období. Na základě provedené analýzy lze plnění inflačního cíle v obou státech označit za převážně neúspěšné, neboť se ČNB a NBS, resp. ECB, zpravidla nedaří plnit jejich hlavní cíl, a tedy dosahovat cenové stability.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses