Model duopolu s volbou prodejní ceny a lokace prodejce - Melichar, Ondřej (2023)
Harold Hotelling se ve svém článku „Stability in Competition“ z roku 1929 věnoval modelové situaci dvou oligopolistů, kteří si konkurují umístěním svých prodejen a cenami. Hotelling dospěl k tomu, že bude docházet ke shlukování poboček obou prodejců okolo středu uvažovaného trhu (úsečky) a prodejní ceny obou poboček pak budou v takové situaci stejné. Později se ukázalo, že Hotellingův závěr není zcela přesný, protože celý problém uvažuje jako jednorázovou lokační hru s následnou cenovou podhrou - neuvažuje následné reakce konkurenčního prodejce. Cílem této práce je navázat na původní koncepci Hotellinga a po sestavení vlastního modelu duopolu zjistit, zda takováto hra může mít rovnovážnou kombinaci strategií, popřípadě detailněji popsat situaci na onom modelovaném trhu. Prodejci přitom mají možnost v neomezeně opakováních měnit svou vlastní cenu i lokaci.