Model duopolu s volbou prodejní ceny a lokace prodejce - Melichar, Ondřej; Dlouhý, Martin, 1970-; Rada, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Harold Hotelling se ve svém článku „Stability in Competition“ z roku 1929 věnoval modelové situaci dvou oligopolistů, kteří si konkurují umístěním svých prodejen a cenami. Hotelling dospěl k tomu, že bude docházet ke shlukování poboček obou prodejců okolo středu uvažovaného trhu (úsečky) a prodejní ceny obou poboček pak budou v takové situaci stejné. Později se ukázalo, že Hotellingův závěr není zcela přesný, protože celý problém uvažuje jako jednorázovou lokační hru s následnou cenovou podhrou - neuvažuje následné reakce konkurenčního prodejce. Cílem této práce je navázat na původní koncepci Hotellinga a po sestavení vlastního modelu duopolu zjistit, zda takováto hra může mít rovnovážnou kombinaci strategií, popřípadě detailněji popsat situaci na onom modelovaném trhu. Prodejci přitom mají možnost v neomezeně opakováních měnit svou vlastní cenu i lokaci.
Vedoucí práce: Martin Dlouhý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses