Spojenie internetu vecí a technológie distribuovaných záznamov na príklade využitia open-source DAG technológie The Tangle od organizácie IOTA - Šveda, Marián; Doucek, Petr, 1960-; Bruckner, Tomáš, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Témou bakalárskej práce je využitie technológie distribuovaných záznamov (DLT) v internete vecí (IoT). Samotný internet vecí má problémy s bezpečnosťou a škálovateľnosťou. Tieto problémy by sa dali vyriešiť implementáciou jednej z foriem DLT, a tou je architektúra DAG (Smerovo-orientovaný acyklický graf). DAG je distribuovaná databáza, kde je každá transakcia zaznamenaná a nemôže byť dodatočne upravená alebo odstránená. Prináša nové možnosti, ako je prevencia neoprávnenej manipulácie s dátami, vyššia úroveň šifrovania, transparentnosť, rýchla komunikácia medzi mnohými zariadeniami. V porovnaní s blockchain technológiou je lepšie škálovateľná a rýchlejšia. Často sa používa na problémy súvisiace so spracovaním dát, plánovaním, hľadaním najlepšej trasy v navigácii a kompresiou dát. Príkladom spoločnosti, ktorá sa zaoberá touto problematikou je organizácia IOTA. Jej produktom je distribuovaná účtovná kniha a kryptomena určená pre internet vecí. Organizácia IOTA využíva novú technológiu distribúcie a decentralizácie svojej databázy záznamov, ktorú nazýva The Tangle.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses