Management společenské odpovědnosti ve veřejné správě - Brýdová, Dominika; Potluka, Oto, 1973-; Němec, Otakar; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Bakalářská práce se zabývá společenskou odpovědností (CSR) ve veřejné správě. Cílem je zhodnotit společenskou odpovědnost městských úřadů v České republice. Teoretická část vymezuje zasazuje pojem CSR do kontextu veřejné správy. V úvodu se práce věnuje reformě veřejné správy, moderním kvalitativním metodám i politice kvality v ČR. Následně jsme definovali CSR s přihlédnutím na specifika veřejné správy. Výzkum byl zaměřen na města s 50-100 tisíci obyvateli. Vybranými metodami pro dosažení cíle byl výzkum od stolu, který pracoval se sekundárními daty (veřejné informace z oficiálních webových stránek úřadů, strategické dokumenty, etické kodexy, apod.), dotazníkové šetření mezi obyvateli a hloubkové rozhovory se zástupci čtyř městských úřadů. Pomocí výzkumu od stolu bylo zjištěno, kolik měst aplikuje CSR či jiné metody kvality, a jakým způsobem. Hloubkové rozhovory (v kombinaci s obsahovou analýzou veřejně dostupných dokumentů) přispěli k zodpovězení první výzkumné otázky, která se zabývala (jaké cíle v oblasti CSR mají městské úřady?). Pro zjednodušení jsme se detailněji věnovali cílům a odpovědným aktivitám pouze čtyř měst (Olomouc, Hradec Králové, Most, Opava). Druhá výzkumná otázka se týkala zhodnocení úspěšnosti CSR aktivit, k čemuž bylo využito dotazníkové šetření. Bylo zjištěno, že z dvanácti sledovaných měst aplikují CSR tři. Jejich činnost a aktivity obyvatelé vnímají lépe než obyvatelé zbylých měst. Byly identifikovány specifické oblasti, kterým se města v oblasti CSR věnují.
Vedoucí práce: Oto Potluka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses