Analýza objednávkového systému Stavebnin DEK ČR - Tesař, Jakub; Chudán, David; Strnad, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tématem této práce je data mining na reálných firemních datech společnosti Stavebniny DEK ČR. Data obsažená v interních systémech společnosti nabývají velkých rozměrů a bez použití datové analýzy zůstává jejich potenciál nevyužit, proto jsem si za cíl vytyčil vyextrahovat z transakčních dat zajímavé skutečnosti. V teoretické části práce je nejprve představena společnost Stavebniny DEK ČR, nastíněna situace na trhu stavebnin a následně popsán pojem data mining. Následuje popis konkrétní metodiky CRISP-DM a jejích fází: Porozumění doménové oblasti, seznámení se s daty, příprava dat, modelování, vyhodnocení výsledků a využití výsledků. Druhou částí práce je samotná analýza vycházející z fází CRISP-DM. Je provedeno celkem 5 metod data miningu, z toho 2 metody učení bez učitele a 3 metody učení s učitelem. Výsledky analýzy jsou prezentovány ve formě srozumitelné pro osoby, které s datovou analýzu nemají zkušenosti. Na závěr je uvedena sada doporučení. Z výsledků metod bylo zjištěno, že s vidinou lepšího předpovídání úspěšnosti obchodních případů by měly budoucí analýzy vycházet z datasetu, který obsahuje více atributů týkajících se zákazníka. Výsledek práce může být využit obchodním oddělením firmy k úpravě parametrů obchodní strategie a jako případný podklad pro rozvoj hlubší datové analýzy.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses