Ruská propaganda v českém online prostředí po invazi vojsk RF na Ukrajinu - Javor, Filip (2023)
Tato práce se zabývá komparací chování českých dezinformačních serverů v souvislosti s invazí vojsk RF na Ukrajinu. Jejím hlavním cílem je zhodnotit kvantitativní a kvalitativní změny ruské propagandy na české dezinformační scéně po invazi. K jeho naplnění jsou vybrané vzorky článků zkoumány kvantitativními metodami a dále podrobeny analýze manipulativních technik a klíčových slov. Práce je rozdělena do 4 hlavních částí. V první je definován samotný pojem „propaganda“, její dělení a působení v rámci informační války. V následující části jsou představeny nejrelevantnější české dezinformační weby. Je osvětleno jejich pozadí a zaměření. Třetí část se věnuje tématu krize na Ukrajině, která se v posledním roce transformovala v otevřený konflikt s Ruskou federací. Vyobrazení historických souvislostí úzce souvisí s obsahem ruské propagandy. Poslední část je zaměřena na samotnou analýza vybraných webů.