Vliv nerovnosti ve společnosti na kriminalitu - Fišer, Pavel; Čihák, Jakub; Chytilová, Helena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá vztahem mezi ekonomickou nerovností a kriminalitou. Cílem je prozkoumat působení tohoto vztahu a ověřit, zda vyšší nerovnost přispívá k růstu kriminality. Teoretická část buduje argumenty na základě ekonomie kriminality Garyho Beckera. K tomuto dílu jsou přidány některé další poznatky a teorie, aby bylo možné popsat věrohodně vztah nerovnosti a kriminality v ekonomii. K prokázání předpokladů jsou využita panelová data s údaji pro 107 zemí v letech 1999-2019. S využitím metody fixních efektů a zobecněné metody momentů je prokázán pozitivní vztah mezi nerovností a kriminalitou, který je v modelu vyjádřen proměnnými Giniho indexu a míry vražd. Pro odhad metodou FE je vztah významný na hladině 95 % a pro odhad metodou GMM na hladině 99,9 %. Dále je sestaven model pro několik regionů, kde je zkoumán vztah obou proměnných. Výsledky dokazují, že ačkoliv je v celém datovém souboru vliv nerovnosti na kriminalitu významný, v rámci regionů se její dopad může výrazně lišit. Práce proto upozorňuje na důležitost regionální heterogenity, kterou je nezbytné při výzkumu reflektovat. Hlavním přínosem této práce je prokázání vztahu na velkém vzorku zemí a aplikace modelu na různé regiony, které jsou následně komparovány. Práce dokazuje nutnost vnímat při výzkumu problematiky na mezinárodní úrovni rozdíly a zvláštnosti jednotlivých regionů, které mohou vyžadovat kontrolu pomocí specifických proměnných. Závěry této práce mohou přispět k budoucímu výzkumu problematiky a zaměření pozornosti nejen na obecnou platnost vztahu, ale i na jeho sílu a působení v různých podmínkách a prostředích.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses