Frameworky Qwik a Astro z pohledu React vývojáře - Buk, Petr (2023)
Práce se zabývá oblastí vývoje webových aplikací. Konkrétně byly vybrány tři frameworky, jež mají za cíl přinášet co nejrychlejší webové stránky a aplikace. Tuto rychlost lze měřit pomocí různých metrik při načítání v prohlížeči uživatele. Hlavním cílem práce je tyto frameworky představit a následně srovnat, přičemž hlavní částí tohoto srovnání je právě rychlost vybraných frameworků. Vybranými frameworky jsou Next.js, Astro a Qwik. Na základě získaných informací je vytvořeno doporučení pro volbu frameworků pro různé typy webových stránek a aplikací. Pro získání co nejpřesnějších výsledků je potřeba provést měření na co nejvíce totožných stránkách. Proto je součástí práce i návrh a implementace jednoduchého testovacího webu. Web je navržen s ohledem na toto měření. Jednotlivé stránky představují možné typy skutečných stránek, díky čemuž si lze představit využití frameworků pro různé typy webů. Pro samotné měření výkonnosti byl připraven jednoduchý skript, využívající volně dostupný nástroj Lighthouse a pro minimalizaci anomálií proběhlo měření pro všechny stránky v několika iteracích. Jelikož autor vycházel při volbě tématu ze své znalosti knihovny React, je součástí srovnání i subjektivní pocit z náročnosti použití především frameworků Astro a Qwik. Toto srovnání je součástí druhé části celkového srovnání. Další části jsou rozsah funkcionalit frameworků, jejich komunit a dokumentace. Na základě měření se jako nejvýkonnější jeví framework Qwik. Ten přináší unikátní způsob vytváření stránek a velmi dobře dosahuje svých cílů. I na základě jeho prozatím omezených funkcionalit a čerstvému stádiu vývoje byl framework doporučen pouze pro jednodušší dynamické weby či aplikace, které vyžadují vysokou výkonnost. Pro jednoduché statické stránky byl dopor