Vybrané značky kvality potravin a jejich vliv na nákupní chování spotřebitelů v ČR - Perković, Helena Jelena (2023)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv vybraných značek kvality potravin na nákupní chování spotřebitelů v ČR. Konkrétně si dává za cíl určit determinanty, které ovlivňují procentuální výši cenové prémie u vybraných značek kvality potravin při dvou různých cenových hladinách (50 a 500 Kč). Data jsou získána pomocí dotazníkového šetření. Prostřednictvím vícenásobné regresní analýzy jsou testovány faktory, které mají vliv na cenovou prémii. Jsou jimi disponibilní příjem a důvěra u značky KLASA při ceně potravin ve výši 500 korun a proměnná pravděpodobnosti nákupu u Regionální potraviny při ceně 50 korun. U České potraviny a Regionální potraviny při ceně 500 korun figuruje proměnná důvěry. Navíc při této ceně jsou u Regionální potraviny statisticky signifikantní proměnné zájem o původ potravin a pravděpodobnost nákupu. V případě Evropských značek kvality potravin se ukazuje vliv zájmu o původ potravin.