Analýza profilových investičních portfolií robo-advisoru Portu - Voštová, Klára (2023)
Hlavním cílem této práce je optimalizace portfolií složených z investičních instrumentů používaných v portfoliích na míru od společnosti Portu. Snahou je tedy vytvořit portfolia vykazující stejnou (nebo nižší) míru rizika dosahující však vyššího (očekávaného) výnosu. K optimalizaci portfolií je využit Markowitzův model. Pro všech deset portfolií na míru byla vypočtena míra rizika jako rozptyl výnosů celého portfolia. Využito pro to bylo složení jednotlivých portfolií na míru a kovarianční matice mezi výnosy investičních instrumentů zařazených v portfoliích. Takto vypočítané míry rizika byly následně stanoveny jako maximální přípustné míry rizika pro optimalizovaná portfolia. Po optimalizaci vznikly dvě sady deseti portfolií se stejnými rizikovými profily, ale rozdílným výnosem. Tyto dvě sady portfolií jsou v závěru práce porovnávány. Všechna modelovaná portfolia dosáhla vyššího denního výnosu než portfolia na míru, aniž by vykazovala vyšší míru rizika. V duchu Markowitzovy myšlenky diverzifikace se tak podařilo nalézt portfolia s lepším „rizikovo-výnosovým“ profilem. Složení modelovaných portfolií se přitom od složení portfolií na míru výrazně liší. Rozdíly mezi výnosností obou sad portfolií jsou u rizikovějších portfolií výraznější než u portfolií méně rizikových.