Implementace chatbota pro Fakultu informatiky a statistiky VŠE - Vančata, Jakub; Vadinský, Ondřej; Zamazal, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Práce se zabývá implementací chatbota pro Fakultu informatiky a statistiky VŠE a jejím výsledkem je pilotní verze připravená pro další zkoumání a implementaci. Smyslem chatbota je bakalářským studentům v programu Aplikovaná informatika předat potřebné informace ke studiu a tím je ušetřit zbytečného stresu. Práce zběžně uvádí historii chatbotů spolu s počátky umělé inteligence v 50. letech minulého století a zároveň popisuje i nejmodernější jazykové modely jako je GPT-4. Práce vychází z předešlé implementace chatbota a snaží se ho udělat uživatelsky přívětivějším, na čemž ukazuje, jak je vhodné navrhnout chatbotův styl vyjadřování. Část textu je věnována i aktuálnímu stavu předávání informací Fakultou. Znalostní báze chatbota je vytvořena díky využití metody pozorování ve studentské skupině a zároveň metodě dotazníkového šetření. Tato data jsou v práci dále analyzována a na jejich základě je navrhnuta konverzace včetně faktických odpovědí na otázky týkající se studia. Chatbot je implementován ve svobodném nástroji Botpress a demonstruje jeho flexibilitu pro budoucí rozšíření. Nad výslednou implementací je na základě zpětné vazby respondentů z hloubkových rozhovorů několikrát iterováno a nakonec je proveden experiment, zda aktuální stav pokročilých jazykových modelů umožňuje implementaci obdobného chatbota za pomocí prompt engineeringu.
Vedoucí práce: Ondřej Vadinský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses