Analýza hospodaření neziskové organizace Pionýr, z. s. - Nepraš, Matěj (2023)
Bakalářská práce se zabývá vymezením a financováním nestátních neziskových organizací v teoretické části a v praktické části analýzou hospodaření vybrané nestátní neziskové organizace Pionýr z. s. Teoretická část vymezuje nestátní neziskové organizace, uvádí jejich charakteristiku a dělení s důrazem na právní formu spolku. Přiblíženo je financování neziskových organizací z hlediska druhů, způsobů a obecných principů včetně fundraisingu. Praktická část nejprve představuje činnost organizace Pionýr z. s. Následuje rozbor zdrojů financování tohoto spolku za sledované období. Na základě rozboru finančních zdrojů a poměrových ukazatelů je shrnuta a vyhodnocena finanční situace spolku.