Komparace podpory žen při porodu, v mateřství a při návratu do práce v České republice a Velké Británii v období 2010 - 2022 - Polanská, Šárka; Krebs, Vojtěch, 1950-; Bartůsková, Lucia; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Diplomová práce se zabývá analýzou systémů rodinných dávek v České republice a ve Velké Británie a následně porovnává tyto systémy z hlediska nákladovosti, solidarity a zásluhovosti mezi lety 2010-2020. Vedle toho je v práci nastíněna a komparována současná podoba podpory žen při nástupu po mateřské/rodičovské dovolené zpět do práce, spolu s možností nastoupit na částečný či jinak flexibilní pracovní úvazek. V České republice mají ženy nárok na mateřskou a rodičovskou dovolenou až do 4 let věku dítěte. Britský systém se naopak snaží motivovat ženy, aby nastoupily po mateřské dovolené co nejdříve zpátky do práce, a to především skrze absenci rodičovského příspěvku. Práce vyhodnocuje, že právě z důvodu chybějícího rodičovské příspěvku je britský systém relativně méně nákladný oproti České republice. Oba dávkové systémy jsou v práci vyhodnoceny jako zásluhové a solidární vůči pojištěncům s nízkými a průměrnými příjmy. Doporučení pro Českou republiku jsou zaměřena především na podporu žen při nástupu do práce, a to skrze rozšířenou nabídku flexibilní pracovních úvazků ze strany zaměstnavatelů spolu se zvýšenou dostupností předškolních zařízení pro děti, jež zajišťuje stát.
Vedoucí práce: Vojtěch Krebs
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses