Datová analýza českého realitního trhu - Sívek, Viktor (2023)
Cílem mé práce je aplikovat techniky web scrapingu a metody strojového učení na analýzu českého realitního trhu. Tato práce se zaměřuje na získávání konkrétních dat pomocí web scrapingu z webového realitního portálu. Získaná data mají za účel reflektovat aktuální stav českého realitního trhu. Dále se práce zabývá datovou analýzou pomocí Python knihoven a výsledky analýzy jsou vizualizovány. Nakonec jsou výsledky porovnány s daty z minulého roku a popsán vývoj dat v čase. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je představena oblast web scrapingu, jeho principy, existující řešení a etický aspekt. Dále práce popisuje čistění dat a možnosti ukládání dat a práce s nimi. Jsou zde také popsány populární metodiky data miningu a analýzy dat, s důrazem na metodiku CRISP-DM. Poslední část je věnována teorii vizualizace. Praktická část práce začíná sběrem dat z webového realitního portálu www.bezrealitky.cz, včetně tvorby skriptu v jazyce Python. Následuje představení nástrojů použitých v průběhu analýzy a seznámením s doménovou oblastí realitních dat. Získaný dataset je poté předzpracován v prostředí Jupyter Notebook. Výsledná data jsou nejprve analyzována pomocí explorační analýzy a poté modelována s využitím klasifikačních, regresních a shlukovacích metod data miningu. Na závěr jsou výsledky porovnány s daty z minulého roku, popsán vývoj dat v čase a celá práce je shrnuta.