Prevence odporu z neznalosti vůči nasazení vícefaktorové autentizace na Vysoké škole ekonomické v Praze - Stejskal, Michael (2023)
Bakalářská práce se zabývá prevencí uživatelského odporu z neznalosti vůči nasazení vícefaktorové autentizace na Vysoké škole ekonomické v Praze. Univerzita rozhodla o plošném nasazení druhého faktoru v roce 2023 s motivací zvýšení kybernetické bezpečnosti instituce. Pro uchopení dané problematiky bylo nezbytné porozumět jak významu bezpečnostního opatření druhého faktoru, tak i fenoménu uživatelského odporu. V první řadě se proto práce věnuje vícefaktorové autentizaci a jejímu vlivu na uživatelskou zkušenost. Následuje pak část, která bere za inspiraci zkušenosti z jiných organizací obdobného rozsahu, které si prošly nasazením druhého faktoru. Současně práce rozvádí téma prevence uživatelského odporu jak v teoretické, tak i prakticky aplikovatelné rovině. V praktické části jsou ve větším detailu popsány náležitosti nasazení, tvorby komunikační strategie a výsledky dotazníkového šetření, které posloužilo jako důležitý podklad k dalšímu rozhodování. Hlavním přínosem této práce je aplikace prevence uživatelského odporu na tvorbu komunikační strategie v souvislosti s nasazením vícefaktorové autentizace na VŠE, inspiraci v práci mohou najít i další instituce a podniky, které řeší podobnou problematiku.