Výkonnostní porovnání relačního a NoSQL databázového systému v cloudu na příkladu z oblasti eCommerce - Olšáková, Klára; Kučera, Jan; Palovská, Helena, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
E-commerce je rostoucím trhem. Společnosti provozující e-shopy stojí před úkolem výběru databáze. Cloudové databázové platformy nejsou z tohoto aspektu příliš prozkoumány. Nejpoužívanějšími databázemi jsou relační a NoSQL, proto se na ně tato práce zaměřila. Hlavním cílem práce je provést výkonnostní porovnání vybraného relačního a NoSQL systému řízení báze dat poskytovaného formou Database as a Service, a to na příkladu z oblasti e-commerce. Práce rozebírá stávající mainstream nabídku cloudových databázových služeb. Pro testování výkonnosti vybírá práce CosmosDB for PostgreSQL (relační) a CosmosDB for MongoDB (NoSQL) běžící v Microsoft Azure platformě. Na příkladu datového modelu z oblasti e-commerce práce použije podmnožinu anonymizovaných dat z reálného systému a nahraje je do obou databází pomocí vlastní aplikace v Javě. Práce srovná testované systémy metodou load testing při použití knihovny JMeter. Z měření vyplývá že průměrný čas všech operací pro MongoDB byl vždy mnohonásobně vyšší než čas PostgreSQL. Dá se tedy usoudit, že PostgreSQL je výkonnější. Výjimkou je však operace čtení, kdy je rychlejší MongoDB. MongoDB také dosahuje nižší chybovosti při větší škále dotazů.
Vedoucí práce: Jan Kučera
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses