Ekonomicko-historická analýza cestovního ruchu v Československu v 70. a 80. letech 20. století - Brůna, Zdeněk (2023)
Bakalářská práce se věnuje analýze vlivu cestovního ruchu pro československou centrálně plánovanou ekonomiku v době normalizace. V první části práce jsou charakteristiky historických událostí daného období, cestovního ruchu a centrálně plánované ekonomiky. Hlavní cíle práce jsou uvedeny v druhé části, kdy se mi podařilo naplnit stanovené cíle a zjistit, že si komunistický režim v průběhu normalizace uvědomoval důležitost cestovního ruchu, avšak vždy to byl spíše sekundární zájem pro stát. Práce přináší analýzu a dedukci dat devizových prostředků a statistických dat. Následně analýzu z použité odborné literatury. Bakalářská práce také přidává komplexní analýzu výjezdového a příjezdového cestovního ruchu v 70. a 80. letech spojenou s poznatky o dané době a o tom, za jakých podmínek bylo možné vycestovat a které doklady k tomu byly potřeba.