Komparace penzijních systémů České republiky a Japonského císařství k roku 2022 - Novotný, Michal; Klement, Josef, 1990-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Téma bakalářské práce se zabývá komparací penzijních systémů České republiky a Japonského císařství. Hlavním cílem bylo srovnání obou důchodových systémů pomocí demografických a ekonomicko-politických ukazatelů a následném doporučením různých zlepšení pro fungování penzijního systému v ČR. Z hlediska demografického vývoje se práce zabývá hlavně procesem stárnutí populace. Podle demografických ukazatelů na tom není Česko hůře než Japonsko, protože v asijské zemi se rychleji zvyšuje podíl postproduktivního obyvatelstva v celkové populaci a protože je tam nižší míra porodnosti než v České republice. Z toho vyplývá, že český index stáří se nachází na přibližně poloviční úrovni toho japonského. Samotný český penzijní systém je na tom lépe než ten japonský, jelikož v ČR se na důchody dávají menší veřejné výdaje vůči HDP, čeští důchodci mají vyšší čisté náhrady důchodů vůči předdůchodovým výdělkům než ti v Japonsku a v Česku není až tak vysoká míra závislosti a chudoba mezi důchodci jako v asijské zemi. Na druhou stranu Japonci více ukládají své finanční prostředky do penzijních fondů než Češi, kteří tak ve větší míře ve stáří spoléhají na stát v ohledu na poskytování důstojných důchodů
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses