Open source platformy pro správu IoT - Dragoun, Jiří; Novák, Richard, 1973-; Svatá, Vlasta, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato práce se zabývá problematikou internetu věcí se zaměřením na open source platformy pro jeho správu. Cílem práce bylo položení dostatečného teoretického základu k pochopení IoT problematiky a následné představení IoT management platforem, jejich porovnání a realizace IoT řešení s jejich pomocí. Teoretický základ práce byl shromážděn rešerší a analýzou dostupných zahraničních a českých zdrojů. Práce představuje historii internetu věcí a jeho definiční vymezení. Dále práce popisuje oblast senzorů a aktuátorů v IoT řešení a věnuje se různým konektivitám a komunikačním protokolům, které lze při realizaci využít. Detailněji je popsána problematika platforem pro správu internetu věcí a jsou představeni jak komerční, tak open source zástupci. V rámci práce je s pomocí open source platforem prakticky realizováno několik modelových IoT řešení a následně jsou tyto platformy porovnány na základě poznatků z jejich realizace a vlastností. Dle teoretického rámce práce bylo stanoveno celkem sedm hodnotících kritérií. Vlastnosti IoT platforem byly posuzovány metodou TOPSIS, přičemž k určení vah kritérií byla využita Saatyho metoda.
Vedoucí práce: Richard Antonín Novák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses