Programovací nástroje pro tvorbu expertních systémů - Dokoupil, Tomáš (2023)
Expertní systémy jsou počítačové programy, které napodobují schopnost rozhodování lidského experta v konkrétním oboru. Využívají znalostí a deduktivního odvozování k řešení složitých problémů, které by obvykle vyžadovaly lidskou odbornost. Vývoj expertních systémů vyžaduje programovací nástroje, které pomáhají řešit problémy spojené s vytvářením a správou znalostních bází, inferenčních mechanismů a uživatelských rozhraní. Cílem práce je popsat principy expertních systémů, zmapovat programovací nástroje dostupné pro jejich tvorbu, nástroje porovnat a usnadnit tak proces výběru expertního systému. Teoretická část práce čtenáře seznámí se základními principy expertních systémů a uvede ho do problematiky programovacích nástrojů pro tvorbu expertních systémů. Praktická část představí konkrétní expertní systémy a následně je zhodnotí a porovná dle vybraných kritérií.