Štúdium migrácie v štátoch Európskej únie - Lopeň, Filip (2023)
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou medzinárodnej migrácie v Európskej únii v sledovanom období 2003 až 2020. Cieľom práce je porovnanie priebehov imigrácie a emigrácie v členských štátoch v sledovanom období, ktoré bolo postihnuté migračnou a finančnou krízou. Počas týchto kríz boli zaznamenané veľké nárasty alebo poklesy v počte migrujúcich čo ovplyvnilo priebeh migrácie štátov. Práca poukazuje na to, že väčšina štátov mala podobný priebeh imigrácie s nárastom v období počas migračnej krízy. Sú tu však prípady s iným priebehom ako napríklad Španielsko a Taliansko, ktoré prijímali najväčšie počty migrantov v období pred finančnou krízou. Pri emigrácií boli podobné priebehy s nárastmi hlavne po finančnej kríze a po migračnej kríze. Dalo by sa teda povedať, že imigrácia aj emigrácia boli v sledovanom období ovplyvnené najmä finančnou a migračnou krízou a ich dopadmi. Priebeh migrácie štátov sa líši najmä v tom, ktorá kríza mala na daný štát väčšie dopady. Priebehy migrácie sú sledované pomocou metód popisnej viacrozmernej štatistiky PCA a PLSC. Práca sa zaoberá popisnou orientáciou v profiloch imigrácie a emigrácie, pričom sa kvantifikujú vzájomné vzťahy.