Vliv životního stylu na psychické zdraví obyvatel ČR podle dat šetření EHIS 2019 - Havel, Jan; Vrabcová, Jana; Hon, Filip; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vlivu vybraných faktorů životního stylu (zdravá strava, pohyb, konzumace alkoholu a užívání tabákových výrobků) na psychické zdraví respondentů šetření EHIS 2019 v České republice. Cílem práce je na základě literatury a předešlého zkoumání stanovit výchozí hypotézy o vlivu každého z faktorů, prozkoumat data dostupná z šetření a hypotézy pomocí dat otestovat. Důvodem zkoumání je vyšší důraz kladený na sledování duševních chorob ve společnosti, a tudíž i snaha zjistit, zda fyzické návyky respondentů mohou ovlivňovat jejich psychický stav. Data z šetření jsou zpracována do kontingenčních tabulek a popsána a veškeré výsledky jsou vztahovány pouze k respondentům samotného šetření a nikoliv celé populaci ČR. Veškeré proměnné jsou ordinální, a tudíž jsou hypotézy testovány pomocí chí-kvadrát testu o nezávislosti v kontingenční tabulce a popsány pomocí příslušných měr kontingence. Z výzkumu vyplývá, že psychické zdraví respondentů ovlivňuje faktor zdravé stravy, pohybu a konzumace alkoholu, zatímco u faktoru užívání tabákových výrobků nebyla možná závislost prokázána. Závěr práce popisuje možné příčiny těchto vlivů a také rozdílů, jež lze pozorovat mezi pohlavími a věkovými a vzdělanostními skupinami respondentů u všech faktorů, které do analýzy vstupují. Součástí práce je také vysvětlení zajímavých jevů pramenících z dat a výpočet indikátorů přímo z dotazníku EHIS 2019
Vedoucí práce: Jana Vrabcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses