Asistovaná investigace kybernetických bezpečnostních událostí pomocí Jupyter Notebooku - Pretschner, Robert; Muknšnábl, Josef; Hejduk, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Cílem této bakalářské práce je posouzení využitelnosti Jupyter Notebooků jako nástroje pro investigaci bezpečnostních incidentů a bezpečnostních událostí. Dílčími cíli práce je vyšetření tří bezpečnostních incidentů, a to port scanning, suspicious login location a phishing URL detection. V teoretické části jsou představeny a popsány základní pojmy kybernetické bezpečnosti, metodiky CRISP-DM a PICERL, knihovny MSTICPy, Pandas, Matplotlib a Seaborn pro analýzu a vizualizaci logů v jazyce Python a SIEM řešení Microsoft Sentinel. Nadále je teoretická část věnována integraci mezi Jupyter Notebooky a Microsoft Sentinelem. Praktická část začíná aplikováním metodiky CRISP-DM, kde dochází k představení problematiky, sběru a práci s daty a k samotnému provedení analýzy logů bezpečnostních incidentů pomocí Jupyter Notebooku a knihovny MSTICPy. V této části jsou také vysvětleny jednotlivé bezpečnostní incidenty, techniky provádění a další specifikace. Následně ve třetí části dochází k interpretaci výsledků investigace a poté je shrnuta využitelnost Notebooků a knihovny MSTICPy a identifikování dalšího směru výzkumu.
Vedoucí práce: Josef Muknšnábl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses