Míra korupce a ekonomická výkonnost - Carlino, Rosa Teresa (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vztah mezi mírou korupce a ekonomickou výkonností vybraných zemí. Teoretická část vymezuje pojem korupce, její formy, příčiny vzniku a důsledky. Popsány jsou ukazatele HDP, CPI, CC a Legatum Prosperity Index a metody měření využité v praktické části. Ta je tvořena regresní a korelační analýzou aplikovanou na ukazatele zemí EU, kandidátských zemí a zemí bývalého Sovětského svazu. Cílem práce je potvrdit či vyvrátit hypotézu o existenci a síle závislosti vztahu mezi těmito ukazateli dokazující míru dopadu korupce na jednotlivé ekonomiky států.