Spánok z pohľadu štatistiky - Hudák, Miriam Helena (2023)
Táto bakalárska práca je zameraná na problematiku spánku. Cieľom je poskytnúť čitateľom prehľadné informácie o spánku samotnom, ale aj o jeho funkciách. Následne využitím vybraných štatistických metód sú analyzované poskytnuté dáta o spánku respondentov. V teoretickej časti je popísaný fenomén spánku, ako fyziologického procesu regenerácie orga- nizmu. V skratke sú spomenuté najčastejšie spánkové poruchy a faktory majúce vplyv na kvalitu spánku. Ďalej sa práca zaoberá stručným popisom získaných dátových súborov a ich pôvodu. V úvode praktickej časti práce je spracovaná základná popisná štatistika dátových súborov. Okrem toho sú skúmané závislosti medzi vybranými ordinálnymi premennými z datasetov. Pomocou testovania hypotéz sú načrtnuté možné prístupy k vyvráteniu všeobecne prijímaných mýtov o spánku. Záver práce je venovaný regresnej a korelačnej analýze, skúmajúci vplyv rôznych ukazovateľov na dĺžku a kvalitu spánku.