Vliv ESG na ekonomickou výkonnost firmy - Menšík, Jakub (2023)
Cílem této práce je výzkum vlivu ESG na ekonomickou výkonnost firmy spolu s představením ESG a společenské odpovědnosti firem v rámci ekonomické teorie. Z hlediska teorie jsou zde představeny přístupy v pozadí této tématiky – konkrétně teorie stakeholderů a shareholderů, ovšem taktéž problematika externalit. ESG skóre, které je v práci využito k analýze jeho vlivu, je Bloomberg ESG, popisující míru, jakou firmy dokládají jednotlivé metriky ESG. Ekonomickou výkonnost zde představují proměnné popisující ziskovost firmy (ROA, ROE) a zároveň tržní hodnotu firmy (Tobinovo Q). Ekonometrická analýza je v praktické části provedena ve dvou sadách modelů na průřezových datech vybraných firem zemí Visegrádské čtyřky a Evropské unie. Použitá data jsou za rok 2022. V souvislosti s výsledky analýzy lze v práci pozorovat spíše negativní vliv ESG jako celku a většiny jeho jednotlivých složek (E, S, G) na zvolené závisle proměnné. Nicméně výjimkou je složka E, popisující environmentální faktor, která dle zjištění může mít pozitivní vliv na výkonnosti firmy, a to jak z pohledu ziskovosti, tak v rámci tržní hodnoty.