Je Česká republika dynamicky efektivní? : - Vykouk, Jan (2023)
Tato bakalářská práce zkoumá, zda je Česká republika dynamicky efektivní z pohledu teorie dynamické efektivnosti v Solowově modelu. Dále se práce zabývá implikacemi dynamické efektivnosti, zejména s ohledem na penzijní systém a fiskální deficity, odhadem Solowova modelu a následným vyhodnocením jeho schopnosti vysvětlit mezinárodní rozdíly v HDP. Nejprve jsou prezentovány teoretické základy Solowova modelu a zlatého pravidla, ze kterého vychází koncept dynamické efektivnosti. Následně jsou shrnuty dosavadní poznatky o dynamické efektivnosti a jsou rozebrána témata související s dynamickou efektivností. Testování dynamické efektivnosti české ekonomiky je provedeno třemi způsoby – pomocí teorie Solowova modelu a metodami v Abel et al. (1989) a Barbie et al. (2004). První dva testy dynamické efektivnosti prokazují dynamickou efektivnost České republiky v období 1993–2021. Podle třetího testu, který se zaměřuje na období 2000–2019, je také prokázána dynamická efektivnost České republiky. Na základě těchto výsledků, teorie dynamické efektivnosti a současných fiskálních deficitů lze v budoucnosti očekávat zvýšení daňové zátěže občanů České republiky. Odhad Solowova modelu je proveden podle článku Mankiw et al. (1992) a výsledný odhadnutý model vysvětluje více než polovinu mezinárodních rozdílů v HDP.