Zlaďovanie cieľov rodinných spoločností počas obdobia nástupníctva - Šlesar, Samuel (2023)
Zvládnutie nástupníckeho procesu je pre veľa rodinných firiem problémom. Cieľom tejto práce je identifikovať špecifiká medzigeneračnej výmeny riadiacich funkcií v rodinných firmách, najmä v oblasti zlaďovania cieľov medzi zakladajúcou a nastupujúcou generáciou. Prostredníctvom kvalitatívnej prípadovej štúdie na celkovo troch rodinných firmách práca skúma ako vyzerá proces nastavovania a zlaďovania cieľov medzi vlastníkmi rodinných firiem a ich nástupcami. Výsledkom práce je zistenie, že primárnym určovateľom cieľov do posledného momentu zostáva riadiaci vlastník, nástupcovia fungujú ako poradné hlasy. Ciele zakladateľov a nástupcov sú vo veľkej miere v zhode a obe zúčastnené strany sledujú prevážne nefinančné ciele. Zlaďovanie cieľov prebieha formou diskusií, prevážne v rodinnom prostredí a v akejkoľvek situácii. Členovia rodinných firiem nerozlišujú medzi rodinným a pracovným časom.