Visegrádská čtyřka a její (ne)přítel eurozóna : vliv monetární politiky EU na jednotlivé měnové politiky států V4 v letech 2008 až 2022 - Králová, Simona; Zubíková, Adéla; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato práce se zabývá vlivem monetární politiky EU na jednotlivé měnové politiky států V4 v letech 2008 až 2022. Využitím metody literární rešerše v teoretické části práce a následně prostřednictvím komparační a vztahové analýzy a metody indukce v praktické části práce zkoumá chování centrálních bank během ekonomických krizí. Práce se zabývá měnovými opatřeními zavedenými centrálními bankami, jejich účinností, vlivem na makroekonomické ukazatele a jejich monetárním dopadem. V bakalářské práci bylo využito dat OECD, Světové banky a Eurostatu. Výzkum měl za cíl potvrdit, či vyvrátit tři předem stanovené hypotézy. První: „Měnové politiky zemí Visegrádské čtyřky se od finanční krize v roce 2008 stále více synchronizují s měnovou politikou EU,“ kterou výzkum potvrdil. Druhou hypotézou bylo: „Státy eurozóny zaznamenaly menší dopad krizí na jejich monetární politiky, vzhledem ke kooperaci v boji proti krizím a vzájemné pomoci, oproti státům V4 mimo eurozónu,“ což se nepotvrdilo. Třetí hypotéza zněla: „Státy s měnovou suverenitou, které se mohou rozhodovat dle svých preferencí a podmínek bez závislosti na třetí straně, vykazují vyšší hospodářský růst než členské státy eurozóny,“ a tato hypotéza byla taktéž potvrzena.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses