„Choking under pressure“ ve Formuli 1 - Vrchlavský, Martin; Kotrba, Vojtěch; Čihák, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce analyzuje přítomnost a vliv fenoménu „dušení pod tlakem“ při zastávkách v boxu ve Formuli 1, které provádějí týmy mechaniků. V ekonomické literatuře poměrně neprozkoumaný koncept, spadající do oboru behaviorální ekonomie, představuje pro některé teorie standardní ekonomie paradoxní efekt, který způsobuje snížení výkonu jedince navzdory vysokým pobídkám k maximalizaci výkonu. Právě tyto pobídky jsou příčinou snížení výkonu skrze vytvořený tlak uvalený na jedince. V teoretické části je fenomén popisován v kontextu různých teorií z behaviorální i standardní ekonomie. V práci je také poskytnut přehled předchozí, především ekonomické, literatury. Empirická část prezentuje ekonometrické modely: lineární regresi pomocí metody nejmenších čtverců a logistickou regresi neboli logit model. K sestavení modelů využívá nasbíraná data ze sezón 2018 a 2020. V roce 2020, nebyly kvůli pandemii COVID-19 závody zpřístupněny fanouškům. Výsledky naznačují mimo jiné nízkou reakci výkonu mechaniků na vybrané determinanty tlaku, zvýšení pravděpodobnosti výskytu „dušení“ při horší pozici na trati a zhoršení jejich výkonu při absenci publika v roce 2020.
Vedoucí práce: Vojtěch Kotrba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses