Vliv sociální ochrany na kriminalitu v Evropské unii - Zábranská, Barbora; Čihák, Jakub; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
ato bakalářská práce analyzuje vliv sociální ochrany na majetkovou a násilnou trestnou činnost. Hlavním cílem práce je ověřit hypotézu, dle které má výše státní sociální ochrany negativní vliv na kriminalitu. Pro jeho dosažení jsou použita roční panelová data 27 států Evropské unie v letech 2008-2020. Stěžejním výchozím modelem pro ekonomii kriminality a teoretickou část bakalářské práce je Beckerův model kriminality (Becker, 1968). V empirické části je sestaven model pro majetkovou a násilnou trestnou činnost, které jsou inspirovány studiemi autorů Deshpande a Mueller-Smith (2022) a Rudolph a Starke (2020). Do modelu jsou zahrnuty proměnné státní sociální ochrany rozděleny dle kritérií ESSPROS, míra nezaměstnanosti, počet policistů a počet vězňů. Na základě vytvořeného modelu je stanovená hypotéza zamítnuta.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses