Divadelní propagace jako estetická odpovědnost - Menšíková, Eva (2023)
Ve své práci se věnuji divadelní propagaci ze sémiotického hlediska. Konkrétně zkoumám plakát Studia Hrdinů, které působí v Praze ve Veletržním paláci. Vybrala jsem si plakát Poslední kapitola dějin světa a nadefinovala tři hypotézy: •sdělení tvůrce plakátu je pozorovateli zřejmé, •pozorovatel dokáže z plakátu odvodit styl a druh zpracování představení, •plakát působí na pozorovatele přitažlivě. Pro výzkum jsem použila sémiotickou analýzu, kde jsem zhodnotila plakát z vlastního pohledu, a hloubkové rozhovory, které probíhaly s pěti respondenty. Mezi respondenty patří autorka konceptu plakátu a zároveň režisérka inscenace, jejíž odpovědi sloužili jako referenční. Dále dva zaměstnanci divadla, grafik a divadelní tajemnice, a dva zástupci lidí, kteří rádi divadlo navštěvují – jeden s uměleckým vzděláním a jeden jako běžný divák. Na základě výzkumu jsem stanovené hypotézy vyvrátila a navrhla jsem upravený vizuální styl plakátu, který by odpovídal požadavkům režisérky a měl větší šanci na potvrzení hypotéz.