Hospodářské vztahy a sociální vazby mezi Čechy a Němci v letech 1943-1948 - Svoboda, Petr (2023)
Diplomová práce analyzuje ekonomickou, hospodářskou a sociální situaci mezi Čechy a Němci. Sledované období počíná vyhlášením „Totální války“ Německem v roce 1943 a končí nástupem komunistů k moci v Československu roku 1948. Práce je zaměřena především na sociální a ekonomické vazby těchto dvou národů a jejich následný vývoj po druhé světové válce. V teoretické části práce definuje germanizaci v Protektorátu Čechy a Morava a odhaluje význam tohoto území pro třetí říši. Současně zde práce nastiňuje i poválečné vypořádání s Němci v Československu. V praktické části se práce zabývá problematikou Němců v československých jednotkách a jejich postavení v poválené společnosti. Dále se práce zabývá především Košickým vládním programem, prezidentskými dekrety a celkovou obnovou poválečného Československa.