Determinanty ovlivňující délku života mužů a žen : studie pro Českou republiku v letech 2000-2020 - Sulková, Lucie; Kotrba, Vojtěch; Krejčová, Nikola, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na determinanty ovlivňující průměrnou délku života mužů a žen v České republice v období let 2000 až 2020. Cílem studie je identifikovat klíčové faktory, které ovlivňují délku života obou pohlaví a analyzovat jejich vývoj v průběhu dvaceti let. Hlavními determinanty zkoumanými v této práci jsou zdravotní péče, životní styl, socioekonomické podmínky a environmentální faktory. Výsledky ukazují, že průměrná délka života mužů a žen v České republice se zvyšovala během studovaného období. Růst byl však různý pro obě pohlaví a projevoval se ve specifických obdobích. Průměrná mzda se ukázala jako významný determinant. V neposlední řadě, environmentální faktory, jako je kvalita ovzduší hrály svou roli. Negativní dopady znečištění ovzduší byly spojeny s určitými zdravotními problémy, které mohly ovlivnit délku života. Výsledky přinášejí pohled na determinanty ovlivňující průměrnou délku života mužů a žen v České republice v letech 2000-2020. Tato informace může být využita při tvorbě politik zaměřených na zlepšení veřejného zdraví a prodloužení délky života obyvatelstva.
Vedoucí práce: Vojtěch Kotrba
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses