Srovnání ukazatelů trhu práce z metodického pohledu - Kadlec, Jakub (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá nekoherencí datových zdrojů EU--SILC, VŠPS, ISPV a podnikové výkaznictví mezi lety 2011 a 2021 v rámci statistických ukazatelů průměrná mzda a počet zaměstnanců. Míra nekoherence je zkoumána především z hlediska regionálního srovnání krajů České republiky a je hodnocena z několika úhlů pohledu. Nejprve je popsána metodologie jednotlivých šetřením, přičemž byl kladen důraz na odlišnosti, které v nich jsou. Následně jsou graficky znázorněny rozdíly ve výsledcích jednotlivých šetření a výsledná zpráva, kterou nám tyto výsledky poskytují o jednotlivých krajích v porovnání s ostatními regiony. Posledním krokem je regresní analýza, která se snaží změřit významnost interakce mezi krajem a šetřením, což slouží jako ukazatel míry nadhodnocení daného kraje daným šetřením. Analýza byla provedena pomocí programu R a MS Excel. Průzkum metodologie jednotlivých šetření jasně poukázal na významné odlišnosti mezi šetřeními. Největším rozdílem je určení regionální příslušnosti domácnostní metodou, kterou využívá šetření EU--SILC a VŠPS, přičemž ISPV a podnikové výkaznictví užívá metodu pracovištní. Další odlišností je například nezahrnutí úvazků kratších než 30 hodin týdně a také zaměstnanců pracujících na dané pozici méně než 1 měsíc v ISPV. EU--SILC naopak za pracující považuje pouze osoby, které pracovali většinu roku. VŠPS a EU--SILC zase vyřazuje osoby z hromadných ubytovacích zařízení. Přestože regresní analýza průměrné mzdy nepotvrdila významnost žádné interakce, tak průměrná mzda v Karlovarském kraji vychází v rámci šetření EU--SILC nadprůměrná, přičemž ostatní šetření uvádí, že je v tomto kraji mzda naopak nejnižší. Regresní analýza naopak potvrdila významné rozdíly v počtu zaměstnanců mezi jednotlivými šetřeními. Poda