Komparace sociálního zabezpečení v České republice a ve Švédsku v letech 2013 až 2022 se zaměřením na důchodový systém - Horajsová, Adéla; Lídlová Georgiu, Alena; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Hlavním cílem bakalářské práce bylo komparovat český a švédský system sociálního zabezpečení v oblasti penzí v letech 2013-2022. Důvodem pro zvolení Švédska pro komparaci s českým systémem byla jeho podobná demografická struktura a provedená reforma na přelomu tisíciletí, která by se dala hodnotit za velmi úspěšnou. V rámci komparace byly popsány jednotlivé pilíře penzijního systému obou zemí a následně byla provedena analýza z hlediska demografické a finanční udržitelnosti. Z analýzy vyplynulo, že český systém není ve své současné podobě dlouhodobě udržitelný, a že by se mohl inspirovat švédským systémem, a to zejména ve větší orientaci na zásluhovost systému, obnovení druhého pilíře, potažmo zavedení prémiové penze, zavedení automatického vyrovnávacího mechanismu a zflexibilnění věku odchodu do penze.
Vedoucí práce: Alena Lídlová Georgiu
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2023
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2023
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses