Energetická závislost České republiky na dovozu ropy a zemního plynu z Ruska v letech 2012–2022 - Janebová, Karolína (2023)
Hlavním cílem této práce je zhodnocení dovozní závislosti České republiky (ČR) na ropě a zemním plynu z Ruska v letech 2012-2021. Práce také usiluje o zhodnocení stavu spotřeby ropy a zemního plynu v ČR v uvedených letech a v neposlední řadě nabízí pohled na stav importu ropy a zemního plynu z Ruska v roce 2022. Teoretická část práce nastiňuje prostřednictvím metody literární rešerše některé teoretické koncepty, které se k energetické závislosti a bezpečnosti na úrovni států či mezinárodních organizací pojí. Praktická část práce se věnuje analýze dat Eurostatu a vlastním výpočtům. Některé indikátory, které byly využity v této práci, byly zpracovány Evropskou komisí pro účely zprávy Member State’s Energy Dependence: An indicator-Based Assessment a v této práci byly aplikovány na nová data, tj. na zkoumané období pro případ ČR. Mezi ně patří ukazatelé koncentrace a dovozní závislosti. Výzkum v této práci naznačil postupný mírný odklon ČR od dovozu ropy a zemního plynu z Ruska v letech 2012-2021, ačkoliv celková dovozní závislost ČR ve zkoumaných letech vykazovala rostoucí tendenci. Rok 2022, který byl analyzován na základě předběžných měsíčních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ), přinesl naopak výraznější odklon od ruských dodávek, jelikož souvisel s ruskou invazí na Ukrajinu. Součástí praktické části práce jsou i některé dopady a alternativní řešení výpadku dodávek ropy a zemního plynu z Ruska.