Analýza vývoje nezaměstnanosti v Ústeckém kraji v letech 2008–2022 - Halej, Ondřej (2023)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu vývoje nezaměstnanosti v Ústeckém kraji, kde je dlouhodobě nezaměstnanost vyšší než ve zbytku České republiky, v letech 2008–2022 podle různých kritérií. Zjištěná data jsou následně komparována s Pardubickým krajem, kde je naopak nezaměstnanost dlouhodobě nižší než průměr České republiky, a také se samotným průměrem České republiky. Teoretická část se zaměřuje na definování pojmů souvisejících s trhem práce a nezaměstnaností. Dále charakterizuje zkoumané oblasti a probíhající programy politiky zaměstnanosti v Ústeckém kraji a České republice. V praktické části práce analyzuje a komparuje nezaměstnanost podle počtu a struktury uchazečů o zaměstnání, ukazatelů míry nezaměstnanosti a počtu volných pracovních míst. Součástí práce je také část, která se zabývá vlivem otevření hranic s Německem na nezaměstnanost v Ústeckém kraji. Na otázku vlivu se nepodařilo odpovědět. Dále jsou v praktické části charakterizované tři události, které nejvíce ovlivnily výši nezaměstnanosti, a to finanční krize v roce 2008, hospodářská konjunktura a krize v důsledku pandemie ke konci období. Díky získaným informacím z celé práce jsou závěrem poskytnuta doporučení ke snížení nezaměstnanosti se zaměřením na uchazeče s nižším vzděláním, dlouhodobě nezaměstnané a zvýšení počtu pracovních míst.